top of page
Zoeken

De grootste omwenteling aller tijden

Bijgewerkt op: 19 apr.

Beste medereizigers

In deze eerste infobrief blikken we kort terug op het event 'De Grootste Omwenteling aller tijden' georganiseerd door uitgeverij Obelisk in samenwerking met de 'Marcel Messing Bibliotheek'. Onderin de infobrief vinden jullie ook een korte video terug waarin antropoloog Marcel Messing laat zien dat wanneer wij bang zijn voor ons hachje, we in de kaart spelen van de machthebbers.


 

De grootste omwenteling aller tijden

 

‘De grootste omwenteling aller tijden’. Een titel die voor zich spreekt. Het is de titel van Marcel Messings nieuwste boek, maar het belichaamt ook het grote event dat uitgeverij Obelisk in samenwerking met de Marcel Messing Bibliotheek afgelopen weekend organiseerde in Breda.

 

Op kerstdag kreeg ik de vraag van Marcel – die wist dat ik midden in het schrijfproces van mijn nieuwste script zat – of ik er op zondag 24 maart wilde spreken. Over mijn nieuwe boek, maar vooral over de manier waarop een (lokale) overheid een ambtenaar behandelt die niet blindelings en slaafs de opgelegde destructieve (corona)regeltjes wil opvolgen. Oftewel, het verhaal dat ik uit-Voerig neerpende in mijn boek De Macht van de Onmacht, waar bovengenoemde filosoof een krachtig slotwoord voor aanleverde. Ondanks dat ik niet zo happig ben om in te gaan op dergelijke aanbiedingen om mijn boodschap in persoon in het openbaar te verspreiden stemde ik, na een korte reflectie, deze keer wél toe. Tot grote tevredenheid van Marcel.

 

Een van de medesprekers die dag was oud-burgemeester, waarheidszoeker en inmiddels een goede vriend van mij Peter Vereecke. We kwamen al snel op het idee om een zo natuurlijk mogelijke setting te creëren waarin hij mij vragen zou stellen over het tot stand komen van mijn ‘waarheidsboeken’. Peter was de ideale gesprekspartner met veel podium- en levenservaring. In een overladen kerk vertelde ik het publiek beknopt mijn verhaal en welke problemen je ondervindt als je dergelijke boeken durft uit te geven, gaande van (politie)verhoren tot tuchtcommissies. Het enige jammere van dit prachtige event was de met momenten belabberde akoestiek die niet alleen de afgebeelde heiligen twee dagen hebben moeten ondergaan…

 

Zelfrespect, het belang van gnosis, durven in vertrouwen te leven en ‘NEE!’ zeggen tegen ridicule regels vormden de rode draad van mijn boodschap die het publiek tot diep in het hart raakte, afgaande op de vele reacties die ik nadien mocht ontvangen. Tal van mensen vertelden mij ontroerende verhalen en overhandigden mij handgeschreven kaartjes, brieven en nog veel meer. Het was hartverwarmend te vernemen hoe mijn gesproken en geschreven woord impact had gehad op hen en dat ze, door mijn praktijkvoorbeelden, zich gesterkt voelden om bij opgedrongen regeltjes en maatregelen een ‘NEE’ te durven hanteren. En dat je bovendien met een authentieke ‘NEE!’ op termijn meer liefde en zelfrespect kunt krijgen dan wat dan ook.

 

Handen waren te kort bij de boekenstand om de verkoop bij te houden en in de namiddag was vrijwel alles uitverkocht. Dankbaar ben ik dat er alweer nieuwe stapels van mijn boeken circuleren om de boodschap verder te verspreiden. Want in tegenstelling tot een auteur, kunnen zijn boeken waarvoor de tijd rijp is niet meer tegengehouden worden. En die tijd is NU!

 

erwin''Niemand-dan-jezelf-zijn in een wereld die dag en nacht zijn best doet om jullie tot iedereen te maken, betekent de zwaarste strijd voeren die een mens kan aangaan.''

e.e. cummings, Amerikaanse dichter (1894-1962)Foto rechts v.l.n.r.: Adriaan Weterings (bestuurder Marcel Messing Bibliotheek), Peter Vereecke (classicus, oud-burgermeester), Erwin Pasmans (auteur), Marianne van den Dungen (kunstenares en auteur) en Marcel Messing (antropoloog en auteur).

97 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page